בר מצווה – מצוות עלייה לתורה תפילין המדריך המלא
מה זה בר מצווה? למה חוגגים? מה המשימות הנדרשות לחגיגת בר מצווה, ומי מנצח במשחק האמיתי? כל מה שצריך לדעת על גיל 13.
בר מצווה הוא היום בו מגיע הילד לגיל 13( לפי הלוח העברי). זהו היום בן הוא נעשה בן מצוות (תירגום מארמית של המילים בר מצווה). הוא היום בו הוא הופך להיות מחובר וקשור למצוות ובו מטיל עליו אלוקים את הזכות והחובה לקיים את מצוותיו.
זה קורה ביום הולדתו ה-13 של הילד, כי אז מגיע שלב מרכזי בהתפתחותו הגופנית והנפשית. אז הופך הילד למבוגר יותר, ומקבל קצת יותר תבונה. הוא מתחיל להיות מודע יותר למעשיו וממילא גם אחראי עליהם. משום כך, זהו הזמן שבחר אלוקים לתת לנער את החיוב לקיום המצוות, כי עד עתה, לא היה לו ’עם מי לדבר'…
כתוצאה מכל זה, הוא גם הופך להיות חולייה עצמאית וחשובה בשרשרת הדורות המפוארת של העם היהודי. עד עתה, בהיותו קטן ואינו אחראי למעשיו, לא היה נחשב כיחידה עצמאית ביהדות, הן לטוב והן לרע. היינו: אם עשה מעשה לא טוב, העונש היה של אביו שעליו לחנכו (זוהי גם הסיבה לברכת ’ברוך שפטרנו מעונש הלזה' שיברך אביו בעלייה לתורה) כמו כן לא הייתה לו הזכות והיכולת לקיים את מצוות התורה – שלא היה מצווה בהן, אלא רק בגדר "חינוך למצוות", ולא היה נספר לצורך ’מניין' כיחידה עצמאית.
עתה, בהגיעו לגיל זה, הוא מגיע למצוות. עליו להתחיל להניח תפילין ושאר מצוות התורה, ביכולתו להצטרף ל'מניין' ועליו לשים לב למעשיו, שלא יחרוג מהכללים.
מתי נגמר ה'בר מצווה'? אף פעם. כיון שזהו לא טקס אלא מצב אישי, הגלגל לעולם לא חוזר אחורה…
יש לציין, שבר מצווה במובנו האמיתי כפי שהגדרנו, אינו תלוי כלל האם הנער עושה טקס כזה או אחר, לא הטקס דתי בבית הכנסת ולא טקס באולם אירועים אלא תלוי רק ביום בוננעשה בגיל 13!
כדאי לדעת:
ש. למה דווקא בימי שני או חמישי?
ת.ימים אלו הם הימים הקבועים בכל שבוע בהם אנו מוצאים מארון הקודש שבבית הכנסת ספר תורה לצורך קריאה בו בתפילת הבוקר (-תפילת שחרית). לעיתים מוציאים ספר תורה גם בימים מיוחדים כגון: ראש חודש, חנוכה וכדומה, שגם בימים אלו ניתן לקיים את טקס הבר מצווה. אך יש לשים לב שיום זה לא כולל בתוכו חגיגיות גדולה מידי, כך מסיבתו של הנער תלך לאיבוד בחגיגה הכללית…
ש. האם ניתן להקדים את טקס הבר מצווה לפני יום ההולדת ה-13?
ת. לא. היות שהיום בו הוא מתחייב במצוות הוא יום הולדתו, לכן אין להקדים. במקרים חריגים מאוד יהיה ניתן להקדים כשאין שום אפשרות אחרת ומומלץ להתייעץ עם רב.
ש. האם ניתן לאחר כשלא מסתדר?
ת. בוודאי. ולא צריך שהסיבה לכך תהיה דווקא מלחמת עולם המשתוללת ברחוב, אלא אפילו חוסר נוחות משפחתית וכדומה. לאחר מכן, יש לקיים את הטקס בהקדם האפשרי.
ש. האם חייבים לקרוא בתורה?
ת. לא. טקס הקריאה בתורה הוא טקס משמעותי עבור נער מתבגר. יש לשים לב שברוב המקרים בית הכנסת גם אינו ה'מגרש הביתי' שלו וספר התורה ומנגינת הקריאה אינם ’חבריו הטובים' לעת עתה. לכן ישנם נערים המתביישים או המפחדים מכך, ואם למרות ההסברים הוא אינו מעוניין בקריאה בתורה, יש לאפשר לו לעלות בלבד ללא קריאה.
ש. כמה זמן לפני הבר מצווה יש להתחיל להתכונן?
ת. באופן כללי 4 חודשים הוא בהחלט זמן מספק ברוגע. אם יש לילד הפרעות קשב, או שהוא מעוניין להרחיב את ידיעותיו היהודיות או להגדיל את החלק אותו יקרא בתורה, מומלץ להקדים. יש לקחת בחשבון גם חופשות או חגים שיכולים ליפול באמצע זמן הלמידה – מה שיכול להאריכה ויש להתחשב בכך. נשמח לסייע לכם בכל ההכנות לטקס המרגש של בר המצווה, ערכת תפילין וטלית, מורה לעליה לתורה,כיפות וטליטות לאורחים ועוד, כתבו לנו פרטים וניצור עימכם קשר.